Vipasana Meditasyonu


Bu meditasyon 1 saat uzunluğunda, iki aşamaya ayrılmıştır. her aşama gong sesiyle başlar, ve meditasyon üç gong sesiyle sona erer.

Birinci aşama: 45 dakika (oturarak)

Rahat bir oturma pozisyonu bul. Eğer ihtiyaç duyarsan gözlerin kapalı otururken, yavaş hareket ederek, farkındalıkla pozisyonunu değiştirebilirsin.
Vipassana'nın özü ne oluyorsa izleyip, kabullenmektir. Oturuyorken, birinci amaç doğal nefesin neden olduğu göbeğin biraz üzerindeki bölgenin inip kalkmasına izleyici )farkında olmaktır. Oturuyorken, birinci gayeniz doğal nefesin neden olduğu göbeğin biraz üzerindeki bölgenin inip kalkmasına izleyici olmaktır. Hiçbir şey Vippassana’da rahatsız olmaz, buna her şey dahil, düşünceler, yargılar, duygular, beden algıları ve dış dünyanın baskıları vb. Her ne olursa olsun izle ve karar verdiğinde yavaşça nefese geri dön. Unutma ki bu bir izleme sürecidir, ne izlediğin çok önemli değildir.

Oturuyorken, Vipassana çıtasıyla başının üstüne dokunulabilir. Bu sizi uyarmak için yardımdır ve size ekstra enerji vermek, sizi izlemeye teşvik içindir.

İkinci aşama: 15 dakika (Yürüyüş)

Yavaşça ayağa kalkın yürümeye başlayın.
Yürürken birinci gayeniz ayaklarınızın yere dokunuşuna izleyici olmaktır. Dikkatiniz başka konulara yönelebilir. Yönilen düşünce her ne olursa olsun yargılama sadece farkında ol, karar verdiğinde, yavaşça dikkatini ayaklarının yere dokunuşuna getir. Birkaç adım ileriye bakarken gözlerini kısık tut. Bu yürüyüş yavaş ve doğal, takriben yürüyüşünün yarı hızında.

1saat boyunca oturmayı da seçebilirsin.

 “Vipassana basitçe ‘’tanık olmak’’ demektir. Ve farkında olmak, tanık olmak, tetikte olmak, bilinçli olmayı: sana öğretmek  benim bütün hayatımın çabasıdır.” Osho

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder